Sokakkal beszélgetek az elmúlt napokban, figyelem a hazai ingatlanpiaci történéseket, látom az irodák és az értékesítő kollégák erőfeszítéseit. Latolgatjuk a jelent és a jövőt, keressük az utakat. Persze én sem, más sem tudja a tutit, csak az Öreg ott fent…hogy meddig, és mikor, és hogyan?

Az egészen biztos, hogy ugyan úgy mint tavaly, vagy tavalyelőtt biztos nem…

De mi a helyzet jelenleg?

Én, úgy látom, hallom (nem statisztika CSAK megfigyelés), hogy kb. március közepe óta az érdeklődés a nulla felé konvergál. Öröm az ürömben, hogy ennek nem a vásárlókedv (kedv és/vagy pénz) megszűnése az oka…,tehát nem az hogy nem akarnak vásárolni az emberek. Inkább a sok ellentmondó infó és bizonytalanság pl : „maszkkal vagy anélkül, kimenjünk egyáltalán vagy nem, végig tudjuk e vinni a hitelügyletet vagy sem”  kérdések, melyek miatt „lelassultak” a folyamatok.

Kulcsszó tehát a lassulás

Most azt látom, hogy nincs szó satufékes megállásról, inkább „csak” a folyamatok lelassulásáról elhúzódásáról beszélhetünk. Ez vonatkozik, az ingatlan felvételek, a bemutatások, a lezárások, a hitelügyletek, és a szerződéskötési folyamatok alakulására is. És persze a lassulást támogatja a „maradjotthon” faktor is. Nagyon helyes persze, hogy mindenki óvja az egészségét, de épp egy kolléganőmtől hallottam a minap: „értem, hogy nem lehet mutatni, de kell bevétel mert jönnek a számlák, és a gyerekeket nem lehet a szögre akasztani…”

De akkor kinek mi a „dolga” a jelen helyzetben?

  1. Ingatlan eladók

Megérteni, hogy az „ingatlant adok el, és ezzel meggazdagodom egy életre” korszak egy jó időre lezárult! Ismétlem LEZÁRULT!  Tehát dönteni kell arról, ha van valós eladási szándék, akkor a realitás felé kell hangolni az ingatlanok árát. El kell fogadniuk, hogy egy adásvételt megelőzően akár 8-10 de lehet, hogy 15% alku is bele kell hogy férjen. El kell fogadniuk, hogy az ingatlanok forgási sebessége a tavalyi 60 napon belüli időtartamról, akár 120-180 nap is lehet. (halkan jegyzem meg, hogy ezt már átéltük 2008-2015 között)

  1. Ingatlan vásárlók

Elfogadni, hogy az előszűrés, az ügyfélminősítő tevékenység még nagyobb szerepet kell kapjon a ingatlanos munkájában, hiszen most végképp nincs itt az ideje az „ingatlantúristáskodásnak, ami nem csak időrabló és felesleges köröket jelent mindenkinek, hanem most kifejezetten káros lehet az egészségre! Megérteni, hogy nehéz megállapítani, mikor van a „beszállópont”, vagyis mikor van adott ingatlan ára a mélyponton. Tehát ha venni tud és akar, akkor vegyen! Elfogadni, hogy a hitelfelvétel, lehetőségei nehezebbek lettek, persze nem lehetetlen csak hosszabb ideig tart!

  1. Ingatlanosoknak

Kitartani a végsőkig! Életben tartani a lángot, a marketinget csak a muszáj mértékig visszavenni. Jelen lenni, és maradni az ügyfelek fejében. Vezetőknek, minden értékes kollégát megtartani!!!!

Mert!

Aminek eleje van annak vége is lesz egyszer! Addig rekreáció, töltődés, „óvatos” munka, adminisztráció pótlása, portfólió töltés, tehát FELKÉSZÜLÉS! Persze kapcsolattartás az ügyfelek felé (nem mindig és minden áron árcsökkentés!), ami szólhat személyes megtisztelésekről (húsvét, névnap, stb), folyamatos „szakmai hírek” csepegtetéséről (közérthető, közhasznú infók), brand építés, story gyártás stb…

  1. Mindenkinek

Vigyázni a saját maga, és mások egészségére! Végtelen türelmet és empátiát gyakorolni a másik ember munkája, élethelyzete iránt, hiszen mindenkit érthető módon megvisel a helyzet. Megviseli a megélhetésükért aggódó munkavállalókat, a vállalkozásukat féltő cégtulajdonosokat, az eladásukat vagy vásárlásukat elhalasztani kényszerülő ügyfeleket…

és Embernek maradni…!

…ha már beütött ez az átkozott korona, mint Quasimodonak a limbo-láz…