Egy tanítvány megkérdezte Mestertől:
– Okos és bölcs vagy. Mindig jól érzed magad és sohasem vagy dühös.
Kérlek segíts nekem, hogy én is olyan legyek.
A Mester beleegyezett és megkérte a tanítványát, hogy hozzon krumplit és egy hátizsákot.
– Amikor megsértődsz, mérges leszel és neheztelsz valakire, – mondta Mester- fogj egy krumplit, írd rá annak a bizonyos embernek a nevét, és tedd be a hátizsákba.
– Ennyi az egész?- kérdezte döbbenten a tanítvány.
– Nem- mondta a Mester- a hátizsák mindig nálad kell, hogy legyen. Valahányszor, amikor valami problémád van valakivel, tegyél bele egy új burgonyát.
A tanítvány követte a Mester utasítását.
Ahogy telt az idő, a hátizsák egyre nehezebbé vált, majd tele lett. Ráadásul azt, hogy mindenhova kellet cipelni, meglehetősen kényelmetlen volt. Ezen kívül, az a krumpli, amely elsőként került a hátizsákba, rohadni és penészedni kezdett.
A többi burgonya pedig vagy hajtani kezdett, vagy megromlott, és kellemetlen szagot árasztott.
A tanítvány, oda ment a Mesterhez és panaszkodni kezdett:
-Nem tudom ezt az undorító dolgot mindenhova magammal vinni. Először is, a hátizsák nehéz, másodszor- a krumplik romlanak. Találj ki valami más megoldás nekem.
A Mester erre, azt mondta neki:
– Ugyanez történik a Lelkedben. Csak ezt nem egyből veszed észre. Bizonyos dolgok szokássá válnak. A szokások befolyásolják a természetünket, viselkedésünket, és így születnek a rossz tulajdonságok. Lehetőséget adtam neked, hogy megfigyeld ezt a folyamatot.
Minden alkalommal, amikor megsértődsz, vagy neheztelni kezdesz valakire, vagy fordítva: Te sértesz meg valakit – gondold át, hogy szükséged van-e egy újabb burgonyára?